Cigg.

21 Mar

cigg

Jag blir så trött på alla fimpar som det tydligen är okej att slänga överallt. Och alla bolmande människor. Jag bara hoppas längtar önskar att det ska bli förbud på utomhusserveringar och andra ställen. Helst överallt. Det är så taskigt mot andra att röka. Att snusa drabbar inte andra på samma sätt, även om det också är äckligt. Drygt 200 dör i Sverige varje år av passiv rökning, så rökning dödar inte bara er som röker utan folk omkring er också. Schyst, hörni.

Några av de drygt 4000 ämnen som finns i cigg är aceton, ammoniak, arsenik, butan, kadmium (giftig metall), formaldehyd (används för balsamering av människor), bly, nickel, tjära, polonium (radioaktivt, metalliskt grundämne. Röker du ett paket om dagen är det samma mängd strålning som fyra lungröntgen) och terpentin. Förutom cancer och hjärt-och kärlsjukdomar ökar risken för benskörhet hos kvinnor. Det bli också svårare att få barn, eftersom ägglossningen påverkas. Jag vet att det inte är något nytt för er, men ändå. Det är svårt att förstå hur intelligenta, medvetna människor som jag tycker om kan röka. Och hur jag själv ens kunde ta en ”festcigg” för länge sedan (åratal sedan). Jag skäms.

Jag tänker på alla människor som röker nu, hur ni kommer se ut och må när ni är gamla. Om ni ens blir gamla. Och om jag ens får bli gammal och se er. Kanske har ni dödat mig innan dess med era cigg.

Annons

19 svar till “Cigg.”

 1. ASKA mars 21, 2013 den 2:17 e m #

  Då kliver jag in här och lämnar min syn på saken..
  ….för jag är less på att alla ska tala om för mig vad jag redan vet. Jag VET allt det där, men jag fortsätter i vilket fall?

  Varför?
  Pga just allt det där, pga att det är fruktansvärt beroendeframkallande och vaneföreställande.Pga av all skrämselpropaganda som inte fanns när jag började röka, som bara gör att jag tänder en ny ciggarett när jag ser den. Den gör det inte lättare att sluta?! Inte ett dugg.

  Det är minst lika illa att stoppa i sig mängder av fet mat/godis/allehanda sötsaker och feta såser, grillade köttbitar mm,och klogga igen kärlen. För det är ju trots allt det som händer.
  Men jag upplyser inte varenda fet människa jag ser äta osunt för det. Jag talar heller inte om för den människan att det är dags att börja banta nu. Jag skriver inte långa inlägg om feta människor, för de vet redan om det, som jag, med min rökning.

  Det krävs en inre övertygelse för att sluta, och ingen kan få mig att sluta, bara jag själv. Inte en text i världen kan få mig att sluta. Jag måste finna mitt eget kall för att avstå den här cigaretten. För att klara frestelsen, för att motstå begäret när nikotinmonstret vaknar.

  Jag försöker resonera, jag försöker ta till mig, men vanan och suget är väldigt stort och jag skjuter det framför mig.
  Jag har ”lärt” mig att tycka om smaken som smakade skit de första gångerna. Precis som man missbrukar te, kaffe, vin, sprit och annat som man garanterat inte gillade första gången man provade det. Men sen vande man kroppen vid det.

  Sen vill jag för övrigt tillägga att jag är en person som aldrig röker i andras närvaro. Jag går bort. Jag står inte å röker så att det påverkar en enda käft. Jag slänger heller inte fimpar runt mig utan kastar dom i soporna, så länge det finns en sop i närheten.

  Men det är så här, att det är sjukt enkelt att klaga och klanka på alla människor som nu röker. Det är trendigt och medvetet att göra det. För 20 år sen sa inte någon ett pip. Men nu har det blivit en allemansrätt att upplysa, skriva och klanka på oss som röker. Å allra värst är dom som slutat röka.
  Det finns så mycket cancerframkallande ämnen i vår värld. Ta bara deo och schampo. Det preppar folk sig dagligen med, men det syns ju inte? Men lik förbannat ger det oss cancer. Lik förbannat använder vi det.

  Vi kanske inte blir gamla? Vi kanske blir över 100år? Ingen vet någonting om det. Det handlar om gener och arvsanlag oxå. Hur mycket man röker osv.

  Jag säger ingenting om att det inte är dumt, för det ÄR det. Det är JÄTTEDUMT!! Jag vet ju det!
  Jag försvarar inte DET, men jag försvarar mig själv. Egentligen tycker jag inte man kan öppna sin käft så länge man inte vart en beroende rökare.
  För har man inte vart beroende så har man ingen aning om hur det är och hur det känns och hur det upplevs. Å framförallt inte hur kränkande det är med allas åsikter rakt ut kors och tvärs.

  Men jag tar illa vid mig av allas åsikter om det. För det är trots allt mitt liv och mitt val och så länge jag visar andra hänsyn så bör folk låta mig vara.
  Punkt

  • annagranstrom mars 21, 2013 den 2:58 e m #

   Det är jättebra att du går undan och aldrig slänger fimpar ute! Tyvärr är du nog en enorm minoritet. De flesta jag ser som röker fimpar på marken där de står. Faktum är att jag nog aldrig sett en enda person ta upp sin fimp och slänga i soporna.

   Jag tycker inte det går att jämföra med fetma eller schampo – jag blir inte fet av att någon annan äter tio semlor bredvid mig, men jag blir sjuk om någon röker 10 cigg bredvid mig. Passiv rökning är en av de främsta dödsorsakerna i Europa!

   Fetma är ett ”val” (alltså det är absolut inte alltid ett val, men det är man själv som blir fet) medan folk som utsätts för passiv rökning inte har valt det. Stor, stor skillnad.

   Du har rätt i att jag inte vet hur det känns eftersom jag aldrig varit beroende av cigg, men jag tycker ändå illa om det. Önskar att alla rökare var som du! ❤

   • ASKA mars 21, 2013 den 3:19 e m #

    Jag förstår vad du menar med det passiva..å det är ledsamt att människor inte kan visa hänsyn där. Jag känner mej jättebesvärad att tända en cigg om jag sitter bland folk på en uteservering och lämnar ofta stället och ”skäms” i min egen vrå ..utanför stället. Går jag på gatan och röker så håller jag andan och blåser inte ut förens jag gått förbi en person..så den slipper få det på sig.
    jag blir jättearg när jag ser människor som sitter i en busskur och röker, eller tänder en cigg i rulltrappan. Det är galet! Där måste man ryta till.

    Jonas har aldrig gillat rökare, men han har aldrig kritiserat mig vilket jag tycker är beundransvärt av honom och jag älskar honom för det. Men han har oxå sagt att jag alltid visat hänsyn och är väldigt noga med att inte röka så det bekommer honom. En dag ska jag bli fri, det är min plan.
    Kram på dig!

   • annagranstrom mars 23, 2013 den 8:52 f m #

    Det låter jättebra! Jag har dock luktsinne som en hund och känner om någon röker ca 10meter bort (vilket även stör mig)… Men hellre det än att bolma på ett utomhuscafé. Gläder mig att du inte gör det utan går bort! Finns inget tråkigare en sommardag att ha fått en plats på uteservering och behöva må dåligt/lämna stället för att någon röker.Jag får ont i huvudet, ont i ögonen (och de blir alldeles röda) av cigarettrök, så jag är ledsen över att andras begär ska förstöra för mig… Kram!

 2. Husfrun mars 21, 2013 den 3:38 e m #

  Det är illa med rökare som inte visar hänsyn och jag välkomnar också ett rökförbud på uteserveringar och dylikt. Jag har valt att inte börja röka och därför vill jag inte heller utsättas för passiv rökning.
  Kram.

 3. Hanna Lans mars 21, 2013 den 3:49 e m #

  Jag AVSKYR rök och ja, rökare. Jag är uppvuxen med två rökande föräldrar som rökte inomhus och struntade fullkomligt i sina barns lungor. Min pappa har kol idag. Han fick diagnosen för två år sedan men slutade röka för 20 år sedan. Men vad har hänt med mina lungor? Kommer jag, som aldrig ens provat att röka minsta lilla bloss, också få kol för att någon annan har rökt? Så ini helvete jävla idiotiskt. Jag älskar mina föräldrar, men detta kan jag inte ha överseende med. My God vilka bråk vi har haft om dessa jävla giftpinnar! Jag var inte ett tyst barn om vi säger så, så de visste mycket väl vad jag tyckte och kände. Men, det var 70-tal och då gjooorde man sådär, sådeetså. Usch,vad arg jag blir när jag tänker på det. Idag skäms de, men det är så dags nu liksom.

  • ASKA mars 22, 2013 den 7:47 f m #

   Hej,
   Det var ju så, att man gjorde så då, på det glada 70-talet.

   Du skriver att du avskyr rökare, men älskar dina föräldrar?
   Det är väl klart att dina föräldrar skäms idag över hur de gjorde då? Men det ansågs dessvärre inte vara fel på den tiden. Man visste inte bättre. det var ett sätt att leva.
   Vad tycker du att de ska göra idag för att återupprätta det som vart?!Det går ju inte att rätta till?! Din pappa har väl fått sitt straff nog?

   Sen utgår jag från att du är över 25 eller 30? Å hade det drabbat dig så hade det nog drabbat dig vid det här laget, tror du inte?

   En rökare är inte en sämre människa än du. Den har bara gjort ett sämre val i livet och fastnat i det.
   Förlåt dina föräldrar istället och blicka framåt.

   Jag undrar verkligen med vad du menar med ”men det är så dags nu”
   Åsa

   • annagranstrom mars 23, 2013 den 8:55 f m #

    Fast jag köper inte att det var 70-tal och man ”gjorde så” med tanke på att Hanna (som är över 25-30 ja, hon är ca 40) skriver att de bråkade om detta när hon var liten. Alltså mådde hon dåligt av det redan då, men det struntade föräldrarna i. Jag förstår resonamanget hata rökare men älska sina föräldrar. Det är ungeför som att jag hatar knark men ändå har älskat en som varit drogberoende.

    Det är även mycket som kan komma upp i bra mycket senare skede i livet. Kanske när man är pensionär att lungorna pajar pga att man utsatts för rök som liten.

   • Hanna Lans mars 23, 2013 den 11:00 f m #

    Jag uttryckte mig lite klumpigt. Man kan älska någon även om man inte älskar allt med den. Med min slutkläm menade jag att barnet Hanna är vuxen nu, det går aldrig att gå tillbaka i tiden, så en ursäkt känns lite meningslös. Däremot gör den ju att jag blir glad över att de har förändrats till det bättre och inser sitt misstag. Men det är trots allt begånget och som Anna förstod, så var jag extremt högljudd i mitt missnöje med rökningen. Något som de som mina föräldrar borde ha tagit i beaktande. Vi har ju även i vuxen ålder diskuterat detta och nu när jag är mamma själv, så är det än mer oförklarligt för mig att de inte lyssnade på mig. Vi delade ju hela vardagen i samma hus.

 4. Svenny mars 22, 2013 den 8:27 f m #

  Hej. Jag är en ex-rökare och jag håller med dig till 100% anna. Jag rökte på både del- och heltid i åldern 15 till 28, så jag vet hur man är beroende, hur gott det är, hur man kan längta ihjäl sig efter en cigarett. I en lägenhet där jag bodde brukade jag till o med röka i min säng. Hur jäkla äckligt är inte det?!
  Men jag vet också att man kan sluta röka. Det är bara till att bestämma sig. Har man gjort valet att börja kan man göra valet att sluta.
  Nu när jag känner rökdoft blir jag så äcklad o förbannad. Jag måste även tillägga att det räcker inte alltid att gå undan. Ibland om man sitter tex på bussen och det kommer nån som precis har rökt och sätter sig bredvid så finns en del gifter kvar i andedräkten, plus att man känner lukten på flera meters avstånd.
  Huuuuuur kan det va lagligt att sälja cigaretter och röka? Huuuuuur? Beats me!

  • annagranstrom mars 23, 2013 den 8:56 f m #

   Hej!

   Tack för din kommentar. Härligt att höra från en fd rökare. Känner igen det med att änna lukt på flera meters avstånd, och för att inte tala om fimplukten. Avskyr att hamna bredvid en sådan lukt på t.ex. buss. Urk. Förstår inte heller hur det kan vara lagligt. Kram.

 5. Mammas machete mars 22, 2013 den 9:30 e m #

  Hej! Jag förstår dig Anna, men samtidigt förstår jag Aska. Rökare är inga monster, men när man läser många anti-rök inlägg och artiklar får man lätt den känslan. Jag tycker det är lite otäckt. Tänk om man hade sagt samma sak om folk som duschar med varmvatten, flyger flygplan eller kör bil (tre av många saker som kommer påverka och har påverkat livskvaliteten för hela mänskligheten)? Det gör man inte. Man skriver heller inga varningstexter på HM-pelare som ”denna reklam skapar anorexia” eller ”den här produkten dödar miljoner människor i Syd” på de besprutade bananklasarna i fruktdisken. Varför inte det? Rökare däremot utpekas som de allra värsta syndabockerna – korkade, ansvarlösa och ”garanterat fula om några år.” Det behöver inte stämma. Jag är precis som Hanna uppväxt med rökare. De är – trots en livstid av tobaksrök – världens snyggaste, smartaste och medvetna personer, skulle aldrig slänga en fimp på gatan eller blåsa rök i ansiktet på någon. Cigaretterna är en istället något mkt eget, en personlig njutning som de själva har valt – för att må lite bättre, för att unna sig något extra, för att tänka, för att vila. Jag missunnar inte ciggens njutning någon – så länge man inte skadar andra såklart! Detta är bilister, reklamfolk eller multinationella företagsanställda i allmänhet lika dåliga på som rökare, men de förra är många fler. Det tycker jag man också kan tänka på. Kram!

  • annagranstrom mars 23, 2013 den 9:02 f m #

   Hej!
   Nu är jag ju förvisso en sån som köper det mesta jag kan ekologiskt (tex bananer…) och om någon annan svälter sig utsätts inte jag för passiv svält. MEN jag förstår vad du menar och jag håller med om att det borde stå även på flygplan och andra saker. Det är nog bara en tidsfråga (hoppas jag). Jag tycker dock att vi blir mer och mer medvetna om sådant – tex icke krav-bananer och utsläpp vid flygning.

   Men ändå, det går inte att förbise att passiv rökning är en av de största dödsorsakerna i Europa. Tusentals dödas varje år pga andra människors rökade. En rökare som visar hänsyn är minoritet, och i mitt inlägg stör jag mig på folk som röker där jag är och slänger fimpar överallt, inte de som röker utan att störa andra. Fast jag undrar ändå var det skulle vara? När grannar röker på sina balkonger kommer lukten och röken in till mig. När de har rökt och satt sig på bussen bredvid mig får jag in skiten.

   Jag är allergisk mot cigarettrök och mår jättedåligt av den i 1-2 dygn efteråt. Skrev till Svenny ovan om mina symptom, men glömde nämna att jag även får som sår i halsen som sitter kvar ett par dagar (inte om någon tar ett bloss bredvid mig, men om någon rökt inne på en fest eller liknande).

   Jag tycker fortsatt att cigg borde förbjudas och att det är vidrigt, men jag håller även med om det andra du skriver om besprutad frukt osv. Jag missunnar tyvärr ciggens njutning eftersom det i 90% av fallen skadar andra.

   Och – hur ser tobaksindustrin ut förresten? Är den ekologisk och bra? Hm…

   • Mammas machete mars 23, 2013 den 6:01 e m #

    Visst, jag håller verkligen med dig! Tobaksindustrin ligger ungefär på samma nivå som blomindustrin eller bomullsindustrin.
    Vad otäckt det du skriver att du mår så dåligt av tobaksrök. Just det tror jag är viktigt att många rökare får reda på! Själv har jag aldrig reagerat negativt över tobakslukt (kanske för att jag fått den hemifrån sedan liten), jag tycker inte det luktar särskilt illa. Däremot var det en enorm skillnad när de förbjöd cig på barerna. Man vaknade upp i ett helt annat tillstånd dagen efter. Stor kram!

 6. anki mars 23, 2013 den 6:58 f m #

  WORD!! Förstår inte varför man utsätter sig själv ELLER andra för det, skrämmande statistik över passiva rökare. Att man röker själv är en sak, men att andra ska drabbas är så jädra fel! Dessutom är jag heller inte intresserad av att stå och hålla rökare sällskap då de ska ut på cigg i -20 grader.. vilket jag också har upplevt att det surats över då jag sagt nej! Crazy!

  Hursomhelst, har varit dålig på att kommentera men är inne här nu som då och följer ditt mammaliv så jag har nog lite koll fortfarande! 😉 Har själv en blogg igen men den handlar bara om skidåkningen så har en gjort så stor reklam om den. Önskar er en jättefin påsk, brukar vanligtvis fira den i Sthlm men så blir det inte i år.. Kram!

  • annagranstrom mars 23, 2013 den 9:04 f m #

   Men hej! Har saknat ditt bloggande! Önskar er en jättefin påsk ni med 🙂 Kram!

 7. Rund är också en form! mars 23, 2013 den 10:06 f m #

  Jag röker inte själv, så jag håller med dig. Rökförbud vore ganska trevligt.

 8. Nadja mars 29, 2013 den 7:03 f m #

  Jag håller verkligen med dig, rökning är skitäckligt! Jag vill bara spy om jag hamnar i närheten av en rökare. Övergångsställen är deras favorit verkar det som också, det värsta som finns att stå där och vänta och vänta på att det ska bli grönt så man slipper bort från äcklisarna.. Jag skulle gärna ha rökförbud precis överallt.. Såg att nån kommenterade om fetma och dylikt och jag håller verkligen med dig om att det INTE är samma sak, rökare har ofta noll respekt för andra människor och har inget emot att blåsa sin äckliga rök i andra människors ansikten.. Yuck! Och sen hur de slänger sina fimpar på marken.. Ibland ser jag folk som sitter i sina bilar och röker och sen bara kastar sina fimpar ut genom rutan.. Eller bara hur rökare konstant bara kastar sina fimpar på marken överallt, på stranden, på gatan.. Noll respekt.. Haha, uppenberligen är detta ett hett ämne för mig..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: