Jag fick en fråga om Island.

6 Feb

Sandra frågade mig om Islandstips, och direkt började det suga i äventyrsnerven. Jag fick en resa dit i 30års-present (2010) och i maj 2011 åkte vi dit i fem dagar. Alldeles för kort tid!

Jag har bloggat om resan på min gamla blogg, så det blir lite av en repris. Och bilder tagna med Iphonen eftersom jag var så dum att jag inte köpte en riktig kamera innan resan.

Dag ett landade vi iallafall strax efter 15 och åkte direkt till Blå Lagunen med hyrbilen och tog ett bad. Det kostade typ 300 spänn per person och var väl rätt häftigt, men mitt hår blev som en torr boll efteråt och det började klia på huden, så vi åkte därifrån ganska snart. Vi åkte runt lite i krokarna och sov sen på hotellet som låg i utkanten av Reykjavik och var helt okej (och billigt!).

islandbluelagoon

Jag i Blå Lagunen.

Dag två  åkte vi alldeles för långt, faktiskt så långt att vi inte kom hem igen och fick sova nedanför en glaciär i Skaftafell där det var svinkallt. Jag sov typ tre timmar och hade ont överallt. Innan sömnen hann vi iallafall med ”Den gyllene cirkeln” som började vid Thingsvellir, där USAs och Europas kontinentalplattor möts. Det var grymt vackert! Dock missade vi att världens klaraste sjö skulle ligga där också. Tydligen har den så klart vatten att man får höjdskräck om man badar där.

islandthingsvellir

Thingsvellir.

Efter det åkte vi till del två i Gyllene Cirkeln: Geysern Stokkur, och fick se oss några ”utbrott” som var rätt balla, och sedan åkte vi till del tre; forsen Gullfoss, som var gigantisk. Vi gick liksom alldeles vid kanten och hade vi trillat ned hade det varit kört för alltid. De spelade in någon storfilm när vi var där som ska komma som 3D.

IMG_0394

Stokkur efter ett gigantiskt ut-sprut.

IMG_0398

Gullfoss från ovan.

IMG_0404

Jag ovanför Gullfoss.

Vi åkte vidare österut till någon nationalpark som hette Thorsmörk, men det gick inte att komma fram på grund av vattenmassor, så vi drog vidare längs vägar som var helt tomma och ödsliga i makalösa landskap fulla av berg, fåglar och vattenfall. Vi hamnade vid nått extremt litet berg för att vara på Island; 185-meter som hette Stora Dimor, och började gå upp. Efter ungefär halva vägen fick jag jordens panikångest och bara grät och trodde att jag skulle dö. Fy fan alltså, det var vidrigt. Jag såg mig själv rulla ned som en liten vante och krossas.

IMG_0420

Vår hybil på väg – nedanför Stora Dimor.

Vi stannade vid Skogafoss av en slump och möttes av ett dånande vattenfall som såg ut att rinna ut över lera – men det var vulkansand.

IMG_0423

Skogafoss. Man kunde tydligen gå in bakom fallet också.

Dag 3 åkte vi en massa mer, men allt jag har är en bunt foton på landskap efter landskap och på oss i närbild. Vi sov alltså i bilen dag två-tre och åkte vidare runt fyra på morgonen dag tre på ett totalt ödsligt Island tills vi hamnade i Jökulsarlon som var målet. Grymmast på hela resan, helt klart. Inlandsisen bröts i bitar och det kluckade och brakade överallt. På en lavastrand låg det mängder med uppspolad perfekt is och där såg jag en ensam säl komma simmande. Den tittade på oss, blinkade några gånger, och gled vidare i strömmen. Det var inte en enda människa där förutom vi på hela tiden.

IMG_0481

Martin vid glaciären i morgondis. Vi sov i bilen här…

IMG_0561

Jag vid Jökulsarlon.

IMG_0533

Lavastrand med uppspolad inlandsis.

IMG_0531

Så mycket cool is på lavastranden. Stora kristallklara block varav detta var ca två meter högt.

IMG_0514

Inlandsis.

Vi åkte vidare österut upp mot en glaciär i Vatnajökul som är en nationalpark/glaciär på 12.000 kvadratkilometer och upptar tio procent av Islands totala yta. (Några dagar senare var det vulkanutbrott där, vilket ställde till det rejält. Tack gode Gud för att vi inte var där då!). Vägen slingrade sig upp till olika platåer och hade värsta stupen bredvid sig. Jag började grina igen eftersom jag trodde att vi skulle dö, aldrig bli återfunna, inte ens bli missing persons eftersom ingen faktiskt visste att vi var där. Det blåste, regnade och var svinkallt. Vi åkte förbi vulkaner och glaciären men inget foto gör det rättvisa.

IMG_0584

Martin smyger vid hyrbilen.

IMG_0600

Jag på Vatnajökul, platå tre.

Sen åkte vi till en annan del av glaciären vid Vatnajökul på marknivå, och där fanns det en skylt med missing persons från 2007 – två typ tjugoåriga killar som aldrig återfanns. Läbbigt. Martin ville gå ut på glaciären men jag vägrade. Skylten med namnen på de saknade samt varning för ras och halka gjorde det inte direkt mer lockande.

IMG_0622

Värsta stupen, som inte syns på fotot.

Vi lämnade glaciärerna och åkte tillbaka längs kusten genom de mest märkliga landskap. Kilometer efter kilometer med mossklädda runda stenar och lavafält.

Här är vi utanför Vik, ungefär i mitten av landet längst söder ut, där vi hittade ett stort berg som såg ditslängt ut mitt på en lavastrand. Berget var värsta fågelparadiset och kändes som från en helt annan värld.

IMG_0645

Inne i detta berg fanns en grotta.

IMG_0664

Inte direkt badväder…

Vi var såklart i Reykjavik också.

IMG_0692

Ser ni Martin på bilden?

IMG_0688

Här inne shoppade jag assköna vantar och lite sånt! Jag var för snål för en såndär stickad typisk Islands-tröja, men det ångrar jag idag.

IMG_0826

Ca 40 minuters bilresa utanför stan ligger fiskebyn Stokkseyri och restaurangen Fjöruborðið, dit vi åkte enbart för att äta middag. Det var enda gången vi åt ute på restaurang, och det var riktigt gott! Jag hade blivit tipsad om skaldjuren. Helt klart värt att åka dit för en middag.

Vi åkte även till Snaefellsjökul, ytterligare en nationalpark. Vi var där en hel dag, men efter allt vi hade sett innan framstod denna som ungefär ingenting. Vulkaner, vattenfall, en strand, coola grejer, men vi var så bortskämda redan.

IMG_0723IMG_0785

Lite reflektioner och tips om någon hade tänkt att åka till Island är:

* Ta med vinterkläder året om. Och regnkappa. Paraplyn blåser bort på en sekund.
* Varmvattnet luktar svavel och känns ej så trevligt att tvätta ansiktet i. Kan vara bra att förbereda sig och ha med typ tvättlappar?
* Man ger inte dricks på Island, det ses nästan som en förolämpning ibland.
* Att bada i Blå Lagunen resulterar (för många!) i torr hud och sjukt trassligt hår som tar ett par dagar att reda ut.
* Hyr bil (fyrhjulsdrift!) och åk runt så mycket som möjligt, helst astidigt eller assent så slipper ni turistbussar. Jökulsarlon 40 mil från Reykjavik samt Gyllene Cirkeln var helt klart det mest sevärda.
* Ha alltid full tank och matsäck överallt. Det kan gå timmar mellan bensinmackar och ännu fler timmar mellan matställen. De matställen som finns längs vägen har dessutom bara snabbmat.
* Alla resor tar längre tid än vad man tänkt på grund av dåligt väglag här och där.
* Det finns typ inga säkerhetsanordningar någonstans. Vid geysern Stokkur satt en liten tråd ett par decimeter ovanför marken. Reser man med barn är det alltså viktigt att vara extremt försiktig.
* Island är väldigt amerikanskt, så många av mina USA-favoriter såldes lite överallt. Snabbmatställen som KFC, Dominos, Subway osv finns det rätt gott om (men vi såg inte ett enda McDonalds på hela resan, strange) och maten var överlag inte så jättebra.

Om jag hade gjort om resan hade jag prioriterat:

Gyllene cirkeln (Thingsvellir, Stokkur och Gullfoss) samt resan mot Jökulsarlon och Vatnajökul. Ett snabbt bad i Blå Lagunen, en halvdag i Reykjavik och middag i Stokkseyri.

Vill jag åka tillbaka?
JA! Det finns så mycket mer att se och jag älskade Island! Det är ett av de märkligaste ställen jag någonsin varit på. Vackert, oändligt stort, oändligt litet, läskigt, häftigt och annorlunda.

Annons

8 svar till “Jag fick en fråga om Island.”

 1. -Jenny- februari 6, 2013 den 2:08 e m #

  Åhhh! Jag vill verkligen till Island och jag blev inte mindre sugen nu… Någon gång!

 2. Husfrun februari 6, 2013 den 4:13 e m #

  Vilket underbart land, dit skulle jag också vilja åka. Och den där sjön alltså, jag som är så höjdrädd 😉
  Kram.

 3. Casa Annika februari 6, 2013 den 6:04 e m #

  Jag var där en vecka på en galen fotoresa tillsammans med kurskamrater. Vill åka tillbaka, och ta med Jesús!

 4. Helena februari 6, 2013 den 7:38 e m #

  Aldrig riktigt tänkt på Island förutom att jag vill dit och rida på hästar.. Men det här låter ju ännu roligare. Nu vill jag ju nästan dit!!!

 5. stoffisen februari 6, 2013 den 8:08 e m #

  Åh herrejisses så underbara bilder.
  Det ser helt magiskt ut. island har aldrig lockat förrän nu

  Stor Kram
  Stoffe

 6. Åsa februari 7, 2013 den 7:50 f m #

  Vilket härligt reseinlägg 🙂
  Tack!!
  Kram Åsa

 7. bubbelsblogg februari 7, 2013 den 8:58 f m #

  Vilken härlig resa, nu blev jag verkligen sugen på att åka dit!:) kram

 8. Sandra februari 9, 2013 den 11:31 f m #

  Wow! Tack snälla du ! Det här inlägget ska jag verkligen spara ! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: