Bloggjulkalender 12 – berätta om någon som du saknar.

12 Dec

farmorochjag

 

Farmor, förra månaden skulle du ha fyllt 90 år, men du somnade in för gott för fyra år sedan. Dagen innan höll jag din hand och tryckte den. Du var inte vid medvetande, men du tryckte du också, och jag kastades tillbaka till min barndom.

Jag ligger på golvet på en madrass bredvid dig i sovrummet intill trevåningssängen som pappa byggt. Jag sover annars överst, min syster i mitten och pappa underst. Jag vet inte varför jag ligger på golvet den här natten, men jag vet att jag är rädd. Rädd för att vara den som ska somna sist. Då tar du min hand och säger att jag ska trycka din när jag blir rädd, och du kommer alltid svara med ett tryck så att jag vet att du inte somnar före mig. Precis som du trycker tillbaka den sista gången jag ser dig vid liv. Nästa dag pussar jag en kall kind och du trycker aldrig mer tillbaka.

Jag ligger på golvet i en annan lägenhet som pappa bodde i och är så förbenat magsjuk att jag spyr galla. Du sitter bredvid mig och låter mig kräkas i en kastrull. Om du tycker att det är äckligt visar du det inte. Du tar hand om mig och lämnar mig inte.

Vi är i Frankrike tillsammans. Vi är i Stockholm och Fagersta där du bodde och sov på vinden. Det luktar snickarverkstad och i hallen står ett bord fullt av gamla klockor. Jag är lite rädd för farfar, men du höjer aldrig ens rösten.

Du berättar hur jag springer före dig och vänder mig om medan jag synar dig eftertänksamt. ”Du ser väldigt trevlig ut”, säger jag med min barnröst.

Du berättar hur jag undrar varför du har så många skrynklor i ansiktet när mormor inte har några alls.

Och jag ser på ett foto av dig som liten och säger ”Men! Jag är ju du?!” för att vi är så lika.

Jag minns två veckor en sommar som tonåring då jag bor hos dig och rensar ogräs och delar ut hyresavier åt min farbror. Vi spelar bingolotto, jag cyklar vilse vid Gammelgårn, vi äter choklad och lyssnar på kassettband med Madonna.

Jag har så många minnen av dig, och det känns overkligt att du inte finns mer. Att Victor aldrig kommer få träffa dig, att du aldrig aldrig kommer tillbaka. Helt ärligt har det nog inte sjunkit in än.

Farmor, jag saknar dig.

Annons

6 svar till “Bloggjulkalender 12 – berätta om någon som du saknar.”

 1. stoffisen december 12, 2012 den 5:03 e m #

  Vad fint skrivet Anna.
  Att sakna någon är en svår och tuff känsla. Men att minnas är vackert

  Kram Stoffe

 2. Hanna Lans december 12, 2012 den 6:27 e m #

  *Torkar bort tårar*

  • Hanna Lans december 12, 2012 den 6:27 e m #

   (Ganska många om jag ska vara ärlig …)

 3. Casa Annika december 12, 2012 den 10:27 e m #

  Åh…
  Jag vet inte om saknad försvinner.
  Du har många fina minnen kvar, var rädd om dem.
  Tänk om hon hade fått läsa vad du just har skrivit om henne…

 4. Trillingnöten december 13, 2012 den 1:15 f m #

  Jag älskar detta inlägg. Vilken själ det finns i det, vilken känsla. Kärleken lyser så starkt igenom i varenda ord och mening…Jag förstår att du saknar henne!

 5. Christel december 13, 2012 den 7:50 f m #

  Åh, vilken text. Jag ryser, blir berörd och rörd och blinkar bort en tår på samma gång. Så fint. Jag hoppas att din farmor har det bra, där hon är idag.

  Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: