Vad inspirerar mig? – Gästblogg av Eva Holmquist.

22 Okt

Min första inspirationsbloggare är Eva Holmquist. Hon är född 1968, uppvuxen i Pixbo utanför Göteborg och numera bosatt i Jönköping. Som liten samlade hon kompisarna och berättade historier. Nu skriver hon ner dem för att många fler ska kunna läsa hennes berättelser. Hon har tidigare kommit ut med boken Hästar på vift för flickor 8-10 år på HLT förlag. Hennes bok Kedjor känns bara när du rör dig kom ut på Ordspira förlag i april i år. Den finns bland annat att köpa hos BOKUS, ADLIBRIS och FÖRLAGET.

Vill du också blogga hos mig om vad som inspirerar dig? Behöver inte ha med böcker att göra!

Maila då mig på info@annagranstrom.com

”En av de vanligaste frågorna som jag får är vad som inspirerar mig. Vanligtvis brukar jag prata om hur fakta ger inspiration till mina berättelser. Det är naturligtvis sant, men ändå inte hela sanningen.

Det som för mig är så fascinerande kring fakta och vetenskap är att det handlar om hur verkligheten ser ut. Ändå är det oftast inte själva faktumet i sig som triggar igång berättelsen. Det är funderingarna som följer på just detta faktum som jag kanske inte tänkt på innan. Och då handlar det oftast om hur det påverkar människorna som intresserar just mig.

Exempelvis började resan som slutade i min bok Kedjor känns bara när du rör dig med att jag såg ett program som handlade om rymdresor. Det är så långa avstånd i rymden att vi inte riktigt förmår greppa det och det gör det svårt att kunna resa till andra planeter. I programmet pratade de om att flergenerationsresor kunde vara en lösning. Det var det som fick mig att fundera på hur det skulle vara att leva ombord ett sådant rymdskepp. Hur skulle samhället utvecklas? Vad skulle de minnas och vad skulle de glömma bort? Trehundrafemtio år (som jag räknade ut att det skulle ta) är en väldigt lång tid. För oss skulle de då rest från jorden under drottning Kristinas tid. Att bo på en begränsad yta under så lång tid måste påverka samhället och det var mina funderingar kring hur det samhället borde se ut som triggade igång hela berättelsen.

För att ge ett annat exempel så kan vi ta Jag är visst normal (som ännu inte kommit ut). Där handlade det om hur mutationer kan ge oss nya förmågor. Det fick mig att börja fundera på hur dessa nya förmågor skulle uppfattas av omgivningen. Rädsla var det jag kom fram till och ur den situationen föddes Lewis som hela sitt liv fått dölja vad han kan göra.

För mig är vetenskap och funderingar kring det något som är en oändlig källa till nya berättelser. Har du upplevt samma sak?”

Annons

Ett svar till “Vad inspirerar mig? – Gästblogg av Eva Holmquist.”

  1. stoffisen oktober 22, 2012 den 4:59 e m #

    Vad härligt med en gästbloggare!
    Det är roligt att läsa.. 🙂
    Kram
    Stoffe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: