Egenutgivarna.

18 Jul

Jag är med i föreningen Egenutgivarna, en relativt  nystartad förening som är ett otroligt stort stöd för författare som ger ut böcker själva. Om vi hade bott i USA hade vi kallat oss Independent Writers (mycket snyggt, eller hur?). Egenutgivarna är väldigt rätt i tiden då fler och fler startar egna företag och går sina egna vägar. Bokbranschen just nu är väldigt styrd, och i princip gäller det att vara känd för att ge ut en bok, inte att bli känd av att ge ut en bok. Och till känd räknas även gärna om du klätt av dig naken i tv eller freakat ut i en reality show.

Bokmanus bokstavligt talat dräller in hos de stora förlagen, som av naturliga skäl inte hinner läsa allt. Man lär ha ungefär en chans på femtusen att bli utgiven på något av de större förlagen, samtidigt som man då blir mer styrd. De mindre förlagen ökar såklart då och det släpps fler och fler egenutgivna böcker – böcker som jag för det mesta tycker är mer spännande att läsa eftersom de kan vara lite hur som helst, men nästan alltid ”utanför mallen”. Det här året har jag därför prioriterat att recensera just egenutgivna böcker på tidningen Bohusläningens Bokblogg.

Den kanske mest kända egenutgivna e-boken för tillfället är den brittiska erotiska romanen Fifty Shades of Grey. Succén ledde till bokkontrakt, och har i dagsläget sålt i 31 miljoner exemplar världen över och toppat listorna i bland annat England och USA. Vad jag vill säga med det är att kvalitet och efterfrågan knappast uteslutande ligger i vilka manus som antas av stora förlag direkt, skillnaden är bara att de har större utrymme i media och mer pengar för marknadsföring.

Alla egenutgivna böcker håller såklart inte måttet, precis som allt annat, men vi i föreningen är djupt dedikerade och skriver så att ”pennan glöder”. Alldeles nyss hade vi ett årsmöte över Skype och då kände jag ännu mer hur bra och viktig föreningen är.

Här kan ni läsa några tidigare recensioner av egenutgivna böcker:

De två odjuren – Elin Holmerin

Kråkprinsessan – Annika Bengtsson

Mordet på Hammarskjöld – Samuel Karlsson

Revolt – Lisa Rodebrand

Kedjor känns bara när du rör dig – Eva Holmquist

Solbarnet – Monika Häägg

Jakten på den perfekta puben – Kristina Svensson

Pappersskärvor – Anitha Östlund

Som någon annan bäddar – Hanna Lans

My – Desirée Fredlund

Kär Lek? – Malin Johansson

Annons

9 svar till “Egenutgivarna.”

 1. Kristina Svensson (@KristinaHSvens) juli 18, 2012 den 9:44 f m #

  Jag gillar verkligen ”Independent Writers”, tycker det låter så snyggt. Kul att du var med på mötet!

 2. sofiainengland juli 18, 2012 den 11:25 f m #

  Jag tycker det är jättebra att allt fler väljer att gå den vägen – och heja dig Anna, när kan man beställa din bok?

  • annagranstrom juli 18, 2012 den 7:41 e m #

   Så fort jag har den! 🙂 Förhoppningsvis i augusti… Allt tar alltid lite längre tid än beräknat 😦 Jättekul att du vill ha den!

 3. Hanna Lans juli 18, 2012 den 2:08 e m #

  Javisst ligger vi i tiden! Det är så himla kul att vi blir fler och fler i ett rasande tempo. Det visar verkligen på behovet av kollegor och att få feed-back på ett vettigt sätt. Så många år som så många har suttit på sin egen kammare och bara kunnat värdera sig själva utifrån refuseringsbrev efter refuseringsbrev. Fram för för författande förmågor!

 4. Mammas machete juli 18, 2012 den 3:19 e m #

  Ja det är verkligen bra! Hejaheja!

 5. J juli 18, 2012 den 5:29 e m #

  sv: yes, läste ut just kids idag. har gått och dragit lite på det eftersom jag stod inför sista kapitlet där smith skriver om roberts aids. och jag ville inte bara läsa igenom den och sen var det klart. Jag har läst hela boken sittandes på olika bussar fram och tillbaka till ställen så det var så jag ville att den skulle avslutas. lästa sista delen på ett pendeltåg och grät en skvätt inombords. Men ja, jävligt bra bok och nyss kollade jag upp pattis musik och gillade speciellt horses & gloria 🙂 Kul att ha läst om vissa låtar Innan man lyssnar till dem!

  Om du vill ha boktips på en annan bra bok (också självbiografi) så gillade jag verkligen Saker och ting som barnbarnen borde veta, av Mark Oliver Everett. Ännu en känd artist som jag aldrig hade hört innan men upptäckte genom självbiografin 🙂

  ha det bra!

 6. Husfrun juli 19, 2012 den 6:18 f m #

  Helt rätt i tiden. Det stör mig att man i princip måste vara känd för att kunna ge ut en bok.

 7. petchie juli 19, 2012 den 8:03 e m #

  Det ska bli så spännande att läsa din bok om PR! LÄngtar!!

 8. Colombialiv augusti 12, 2012 den 1:40 f m #

  Jag gillar hela tanken om egenutgivning. Det blir så himla mycket mer demokratiskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: